Inlåsningseffekten
Låt oss säga att förutsättningarna i ett aktiebolag ser ut som följer: Bolaget har två ägare som äger 55 % respektive 45 %. Majoritetsägaren är styrelse. Ägarna är osams och minoritetsägaren vill kliva av eller ta över bolaget. Man kan inte enas om ett pris för att ta över den andres aktier och det går inte att få tag i en utomstående köpare, bland annat pga hembudsklausul i bolagsordningen. Det finns stora värden i bolaget.
Slutläget blir att den som äger 45 % har att välja mellan att sälja sina aktier för ett mycket lägre pris än verkliga värdet eller att på obestämd tid fortsätta att vara delägare i bolaget. Troligen en frustrerande och hämmande situation för båda.
Vad göra?
Situationen är dessvärre inte ovanlig och vi anser att det bästa hade varit om det i lag vore bestämt hur man ska förfara så att man kan gå skilda vägar på ett rimligt sätt. Tyvärr finns det i dagsläget inte någon sådan lagstiftning.
Hade ägarna kunnat komma överens hade det funnits ett flertal möjligheter att gå skilda vägar utan stora konsekvenser för parterna, till exempel genom en delning av bolaget eller att lösa ut den andre genom en minskning av aktiekapitalet. Utan förhandlingar (förmodligen med hjälp av neutral part) finns det idag ingen lösning av problematiken ovan.
Stämma i bäcken
Den som följer vår hemsida ser att vi ofta förordar aktieägaravtal när man är flera ägare, i synnerhet vid ägande 50/50. Som framgår ovan är det viktigt att ha aktieägaravtal även vid andra ägarfördelningar.
Frågor?
Välkommen att höra av dig per telefon, mail eller via vår chatt om du har frågor om att aktieägaravtal eller annat kring företagande!
Falun (HK) 023 – 79 23 00
Stockholm 08 – 23 41 15
Malmö 040 – 720 20
E-post: info@standardbolag.se
Mer information
Aktieägaravtal viktigt vid två eller fler aktieägare >>
Kompanjonsavtal – en försäkring >>