Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Vår historia


Verksamheten startades 1921 av Advokat Gustaf Bertil Ihrman som bedrev en allsidig juridisk verksamhet. Advokatfirman hade sitt kontor i en del av sin bostad ”Ihrmanska Villan” i Falun.

Hur det startade

Efter första världskriget var det mindre att göra inom den juridiska rörelsen varför Advokat Ihrman utvecklade en ny affärsinriktning. Affärsiden skulle komma att ha nära anknytning till Ihrmans studier i marknadsföring vid Columbia University School of Business i New York. Ihrman studerade där under en tid för att lära sig mer om modern marknadsföring.

Efter att den nya aktiebolagslagen tagits i bruk år 1944 var det dags att förverkliga den nya affärsiden som Advokat Ihrman hade jobbat fram för aktiebolagsbildning.

En ny affärsidé

Senare samma år, vid sommarstället på Öland, tog affärsidén sin rätta form. Standardisering av aktiebolagsbildning, fasta priser och kvalificerad service skulle ingå i det fulländade ”aktiebolagspaketet”. Det blev grunden till verksamheten som idag är Svenska Standardbolag AB.
Verksamheten bedrevs i dock i S-bolagen AB fram till 1954 då den övertogs av Svenska Standardbolag AB.

Nytänkande marknadsföring

Utvecklingen gick snabbt framåt och 1964 hade man redan 11 anställda. Hela paradvåningen i den privata villa i Falun, Ihrmanska Villan, omvandlades till kontor och ett kontor etablerades även i  Stockholm.

Med sina tidigare marknadsföringsstudier vid Columbia University School of Business  kunde Advokat Gustaf Bertil Ihrman finna ett nytänkande samarbete med konstnären Stig Sonesson i Stockholm som var bolagets PR-man under hela Ihrmans tid i företaget.

Stig Sonesson skapade ett modernt intryck av företaget. Han skapade bland annat dokumentrullen som vi fortfarande använder på en del trycksaker. Informationsbladet S bolag-nytt skapades och skickades till revisorer, advokater och företagskonsulter för att förmedla nyheter om och för aktiebolag.


 

Nya ägare

1970 övertog bankmannen Olof Brovall och revisorn Sören Thunström bolaget från Gustaf Bertil Ihrman, som drog sig tillbaka av åldersskäl.

Bolaget har under åren utvecklats till Sveriges ledande företag inom aktiebolagsrättslig service och bedriver idag verksamhet i Falun, Stockholm och Malmö.

I Falun finns huvudkontoret för Svenska Standardbolag AB. I den tidigare nämnda Ihrmanska villan har Depona AB numera sitt kontor och fastigheten inrymmer även flera andra företag som hyresgäster.

Invigning kontorsfastighet

Eftersom verksamheten expanderade så kraftigt fick bolagsverksamheten inte plats i den gamla Ihrmanska Villan längre. En väl anpassad kontorsfastighet kom att byggas i Falun för bolagets verksamhet och den invigdes 1983.

Än idag har Svenska Standardbolag AB med systerbolag sitt huvudkontor i kontorsfastigheten.

 

lösa ut delägare i aktiebolag

Verksamheten idag

Antalet anställda inom bolagsverksamheten är ca 32 personer och bolaget har kontor i Falun, Stockholm och Malmö.
Verkställande direktör för Svenska Standardbolag AB är idag Erik Berggren och familjen Brovall äger bolaget till 100%.

 

Milstolpar i Standardbolags historia


  • 1976 startar marknadsföringen av AB Grundstenen.
  • 1983 invigs fastigheten bredvid den Ihrmanska villan i Falun varifrån huvudkontorets verksamhet bedrivs.
  • 1984 får Standardbolag online-uppkoppling mot PRV (numera Bolagsverket).
  • 1986 genomfördes en omfattande datorisering av bolagshanteringen.
  • 1992 lanserades vår nyhet Snabbavveckling (se Slutstenen), som fyllde ett behov på marknaden och därför snabbt blev och är en succé.
  • 1999 medverkar Svenska Standardbolag AB vid starten av Depona AB och blir även delägare. Depona AB är idag nordens ledande företag inom fysisk arkivering.
  • 2014 firar Svenska Standardbolag AB 60 år. Ledande inom aktiebolag och bolagsfrågor sedan 1954.

Vi erbjuder bolagtjänster i bolagets alla faser


Anlita Svenska Standardbolag AB för dina bolagsärenden så får du tillgång till hela vårt expertis.

 

Erik Berggren, Verkställande Direktör

Genom att skicka in dina uppgifter samtycker du till vår Integritetspolicy

Har du en
bolagsfråga?
Kontakta oss!

Vill du hellre ringa? 023 79 23 00

Ledande inom bolagsfrågor och lagerbolag

Med vår kompetens och erfarenhet kan du känna dig trygg!