Ombilda/överlåta enskild firma till aktiebolag


Har verksamheten fått sådan omfattning att det är dags att ombilda till aktiebolag?

Vår tjänst hjälper dig att överlåta verksamheten från enskild firma till aktiebolag.

I tjänsten ingår all formalia som krävs, bland annat köpeavtal avseende överlåtelsen, checklista, avregistrering och nyregistrering för F-skatt och moms m.m.

Ombildning - hur går processen till?

1. Planera och analysera vilka förutsättningar det finns för att överlåta verksamheten till ett aktiebolag.

Vi rekommenderar alltid att man gör en analys av eventuella skatte- och andra ekonomiska konsekvenser, för att fatta rätt beslut i processen att byta företagsform till aktiebolag. Med vår tjänst Rullstenen ingår alltid en analys innan överlåtelseprocessen startar.

2. Aktiebolag att överlåta till

För att en överlåtelse av verksamheten ska vara möjlig behöver man ha ett aktiebolag klart. Har du redan ett aktiebolag som du vill överlåta verksamheten till? Då är frågan löst. Om du behöver starta ett aktiebolag kan vi hjälpa dig, antingen genom ett färdigt lagerbolag eller nybildning av aktiebolag.

  • Köpa ett lagerbolag. Med vårt lagerbolag AB Grundstenen får du omgående ett aktiebolag med organisationsnummer.
  • Nybilda ett aktiebolag. Väljer du att nybilda ett aktiebolag tar det lite längre tid innan du får tillgång till ett organisationsnummer.

3. Starta överlåtelseprocessen

Med hjälp av underlag avseende den enskilda firmans ställning och information om aktiebolaget som verksamheten ska överlåtas till tar vi fram all formalia som krävs, såsom köpeavtal avseende överlåtelsen, checklista, avregistrering och nyregistrering för F-skatt och moms m m.

Fördelar med att överlåta till ett aktiebolag?

 

  • I aktiebolaget har du ett begränsat ansvar till skillnad från exempelvis enskild firma där verksamheten medför att du vid ogynnsamma omständigheter personligen riskerar allt vad du äger och har.

  • Skillnaden mellan egna och företagets pengar tydliggörs och blir lättare att hålla isär. Det finns skatteskillnader som kan innebära fördelar för dig om du väljer aktiebolag, exempelvis lågbeskattad utdelning.

  • Aktiebolaget som företagsform anses av många ha högre status och kan därmed ge dig en marknadsfördel.

  • Om man ska ha anställda är aktiebolag att rekommendera eftersom enskild firma med anställda för med sig att man väsentligt utökar sitt privata risktagande.

Tänk på att


Har verksamheten fått sådan omfattning att det är dags att ombilda den enskilda firmans verksamhet till ett aktiebolag?

Vår tjänst hjälper dig att överlåta verksamheten från enskild firma till aktiebolag.

FAQ - Ombildning

I aktiebolaget har du ett begränsat ansvar till skillnad från exempelvis enskild firma där verksamheten medför att du vid ogynnsamma omständigheter personligen riskerar allt vad du äger och har. Skillnaden mellan egna och företagets pengar tydliggörs och blir lättare att hålla isär.

Aktiebolaget som företagsform anses av många ha högre status och kan därmed ge dig en marknadsfördel. Om man ska ha anställda är aktiebolag att rekommendera eftersom enskild firma med anställda för med sig att man väsentligt utökar sitt privata risktagande. Om företaget ska överlåtas är det enklare om man har aktiebolag.

Starta med att gå igenom förutsättningarna, pratar med din bank och om du har anställda kan du behöva tala med facket. Därefter behöver man ett färdigt aktiebolag avtala om överlåtelse av rörelsen till. Meddela dina kunder och leverantörer m fl i tid om att överlåtelsen ska ske.

Vi hjälper dig gärna med en säker och smidig process och ett lagerbolag från oss att överlåta din verksamheten till ett aktiebolag.

Det viktigt att göra en analys av dina och bolagets eventuella skatte- och andra ekonomiska konsekvenser innan ombildningsprocessen startar. Med vår tjänst ombildning ingår alltid den analysen.

Har du frågor om ombildning?

Vill du hellre ringa? 023 79 23 00

Genom att skicka in dina uppgifter samtycker du till vår Integritetspolicy

Ledande inom bolagsfrågor och lagerbolag

Med vår kompetens och erfarenhet kan du känna dig trygg!

Denna webbplats använder kakor/cookies för att ge dig som besökare optimerad funktionalitet och bättre användarupplevelse samt för att vi ska kunna analysera trafiken på våra webbsidor.

Läs vår Integritetspolicy >>