Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Vad gäller vid ändring i styrelsen?

Vid förändring ska den nya styrelsen konstituera sig, d v s välja vem som ska vara styrelsens ordförande och hur firmateckningen ska vara, ibland vill man också utse en verkställande direktör. Den som är styrelsens ordförande har mest ansvar, ska sammankalla till styrelsemöten och är chefsstyrelseledamot, fungerar ofta också som ordförande för bolagsstämma.

OBS att de nya förhållandena inte gäller förrän anmälan om ändringen inkommit till Bolagsverket. Väntar bolaget med anmälan till Bolagsverket riskerar avgående styrelse ansvar man inte räknat med för den ytterligare tid som dröjer. Avgående styrelsefunktionär bör därför kräva av bolaget att det omgående lämnar in anmälan om ändringen, dröjer bolaget har man möjlighet att själv anmäla sitt utträde ur styrelsen och på så sätt försäkra sig om datum för att ytterligare ansvar inte ska kunna åberopas från någon annan.

Kompetens kan tillföras styrelsen utan styrelseändring genom att en adjungerad styrelseledamot utses, d v s att styrelsen har tillgång till rådgivande person med specialkunskaper. Den adjungerade styrelseledamoten registreras alltså inte hos Bolagsverket.

Vi hjälper dig med ditt bolag


  • Starta med lagerbolag. Kom igång med ditt bolag direkt med AB Grundstenen.
  • Driva bolag. Vi hjälper dig med alla dina bolagsrättsärenden.
  • Avveckla aktiebolag. Avveckla aktiebolag snabbt med vår snabbavveckling Slutstenen.

Har du en bolagsfråga? Kontakta oss!

Vill du hellre ringa? 023 - 79 23 00

Genom att skicka in dina uppgifter samtycker du till vår Integritetspolicy

Ledande inom bolagsfrågor och lagerbolag

Med vår kompetens och erfarenhet kan du känna dig trygg!