Bra att tänka på när du startar bolag

Vad ska jag ha för namn på mitt bolag?

Tänk både på vad som ska namnges och vem, jämför Volvo och bil. Goda varumärken är som egennamn. Låt det ta lite tid innan du/ni bestämmer er för vilket bolagsnamn ni väljer. Bind inte upp er varken emotionellt eller rent praktiskt (med exempelvis skyltar, visitkort etc) innan ni vet att namnet går att använda och skydda juridiskt. Kontrollera vad namnet betyder eller väcker för associationer på andra språk, åtminstone de större och viktigaste som engelska, tyska, spanska, franska och italienska. Kontrollera med att titta på nätet vad som dyker upp där. Var inte rädd för ett ovanligt namn det kan bli en fördel i framtiden.

Om myndigheten ändå inte vill godkänna det önskade namnet och det är viktigt finns det ofta mycket som går att göra för att lyckas med att få ett namn registrerat. Svenska Standardbolag AB har lång erfarenhet av sådant arbete.

Vad ska jag skriva som bolagets verksamhet?

I texten om verksamhet ska du ange vad för slags produkter/tjänster du ska arbeta med. Dessa ska preciseras till bransch/-er, ex. kan man inte enbart skriva ”Bolaget ska bedriva import och export…”.

Vilka säten finns på era lagerbolag, AB Grundstenen?

Våra lagerbolag AB Grundstenen har säten i Falun, Örebro, Linköping, Malmö, Göteborg och Stockholm, men detta ändrar vi efter ert önskemål.

Vilket räkenskapsår ska jag välja?

Att fundera på innan du väljer.

  • När inträffar högsäsong? Då vill man undvika att behöva genomföra inventeringar pga nära förestående bokslut.
  • Behöver bolaget ett förlängt första räkenskapsår? Kostnader kommer ofta snabbt, men intäkter kan komma betydligt senare.
  • Ingår bolaget i en koncern? Då är det regel att alla bolagen i koncernen ska ha samma räkenskapsår.

Första räkenskapsåret kan vara förkortat eller förlängt till maximalt 18 månader. De flesta företag har bokslutsdatum är 31/12, 30/4, 30/6 eller 31/8. Man kan även välja att ha bokslut den sista dagen i vilken som helst av årets tolv månaderna. Våra lagerbolag har de vanligaste räkenskapsåren 31/12, 30/4, 30/6 eller 31/8. Önskar man ett annat räkenskapsår så ordnar vi det.

Ändring från brutet räkenskapsår till kalenderår kan alltid ske utan tillstånd. Vid ändring från kalenderår till brutet räkenskapsår eller anpassning till utländskt räkenskapsår krävs dispens från Skatteverket, vilket vi hjälper till med i samband med köpet.

Har du en bolagsfråga? Kontakta oss!

Vill du hellre ringa? 023 - 79 23 00

Genom att skicka in dina uppgifter samtycker du till vår Integritetspolicy

Ledande inom bolagsfrågor och lagerbolag

Med vår kompetens och erfarenhet kan du känna dig trygg!

Denna webbplats använder kakor/cookies för att ge dig som besökare optimerad funktionalitet och bättre användarupplevelse samt för att vi ska kunna analysera trafiken på våra webbsidor.

Läs vår Integritetspolicy >>