Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Vad är skillnaden mellan hembud och förköpsförbehåll?

Aktiebolagslagen medger tre olika slags förbehåll i bolagsordningen som begränsar rätten att fritt överlåta aktier för att upprätthålla kontroll, ägande och ledning av bolaget. De tre förbehållen är hembud, förköp och samtycke. De tillämpas vid olika tidpunkter och under olika omständigheter.

Tillämpning

Förköpsförbehåll tillämpas innan en överlåtelse genomförs genom att övriga aktieägare erbjuds att köpa aktierna innan de får överlåtas till ny ägare.

Hembudsförbehåll tillämpas först efter att aktierna bytt ägare. Den som förvärvat aktierna ska omedelbart anmäla detta till bolagets styrelse och aktieägarna har sedan rätt att lösa in dessa aktier. Under hembudsprocessen är aktierna inte röstberättigade.

Syfte

Syftet med såväl förköpsförbehåll som hembudsförbehåll är att aktieägarna ska vara berättigade att köpa aktier som annars skulle övergå till någon annan. Förbehållen förhindrar att oönskade externa parter blir aktieägare i bolaget.

I bolagsordningen för våra lagerbolag ingår förköp och skärpt hembud

Ska du köpa aktiebolag? Beställ ett lagerbolag av oss så ingår vår standardbolagsordning. Den innehåller både förköp och skärpt hembud som normalt ger ett gott skydd för aktieägare mot oönskade delägare i bolaget.

Vi hjälper dig med ditt bolag


  • Starta med lagerbolag. Kom igång med ditt bolag direkt med AB Grundstenen.
  • Driva bolag. Vi hjälper dig med alla dina bolagsrättsärenden.
  • Avveckla aktiebolag. Avveckla aktiebolag snabbt med vår snabbavveckling Slutstenen.

Har du en bolagsfråga? Kontakta oss!

Vill du hellre ringa? 023 - 79 23 00

Genom att skicka in dina uppgifter samtycker du till vår Integritetspolicy

Ledande inom bolagsfrågor och lagerbolag

Med vår kompetens och erfarenhet kan du känna dig trygg!