Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Varför behöver man ett aktieägaravtal?

Med flera delägare i ett aktiebolag räcker normalt inte Aktiebolagslagens och bolagsordningens regler till för att lösa de situationer som kan uppstå, t ex vid dödsfall, sjukdom eller delägares konkurs.

Skulle det bli en tvist mellan ägare i ett företag om en avgörande fråga kan det få till följd att verksamheten och bolaget tar skada. Har man ett aktieägaravtal finns lösningen ofta i avtalet, men utan ett aktieägaravtal riskerar man att få hantera en svårlöst konflikt. Det är vanligt att ägarna är gifta/sambo/vänner och vår erfarenhet här på Standardbolag är att det inte minskar riskerna utan ibland tvärtom eftersom affekten då kan bli desto större över en konflikt som berör verksamheten. Oväntade konflikter kan uppstå när som helst och många gånger då lösas med stöd av ett aktieägaravtal.

Vår rekommendation är att lyfta fram frågan om aktieägaravtal till en viktig fråga när man startar bolag tillsammans med någon. Gör hellre ett enkelt aktieägaravtal när ni startar företaget och som sedan förändras vid behov istället för att inte ha något avtal alls. Att ha ett aktieägaravtal som visar riktlinjerna för ägandet är mycket värdefullt. Det skapar både trygghet, sparar pengar och tid den dagen det kan behöva användas.

Ingår vid beställning av AB Grundstenen

Om ni är två eller fler ägare ingår alltid ett aktieägaravtal vid köp av lagerbolaget AB Grundstenen.

Vi hjälper dig med ditt bolag


  • Starta med lagerbolag. Kom igång med ditt bolag direkt med AB Grundstenen.
  • Driva bolag. Vi hjälper dig med alla dina bolagsrättsärenden.
  • Avveckla aktiebolag. Avveckla aktiebolag snabbt med vår snabbavveckling Slutstenen.

Har du en bolagsfråga? Kontakta oss!

Vill du hellre ringa? 023 - 79 23 00

Genom att skicka in dina uppgifter samtycker du till vår Integritetspolicy

Ledande inom bolagsfrågor och lagerbolag

Med vår kompetens och erfarenhet kan du känna dig trygg!