Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Kommanditbolag vs Handelsbolag


 

Ett kommanditbolag är en typ av handelsbolag där någon eller några av delägarna har registrerat ett förbehåll om att inte svara för bolagets skulder i större mån än det belopp hen från början satt in i bolaget. I ett kommanditbolag riskerar den passive ägaren, kommanditdelägaren, endast sin insats medan den aktive, komplementären, tar all övrig risk.

I ett handelsbolag däremot ansvarar bolagsmännen tillsammans solidariskt för bolagets skulder om bolagets tillgångar understiger skulderna. Att välja gemensam firmateckning för handelsbolaget kan vara en trygghet för båda bolagsmännen.

Handelsbolag eller Kommanditbolag?

Om två personer ska starta företag och den ene är mer drivande och den andre passiv är det som regel bra med ett kommanditbolag. Är det istället så att båda är lika aktiva i företaget samt har likvärdiga kunskaper kan ett handelsbolag fungera bra.

Starta HB eller KB enkelt

Med våra färdiga lagerbolag kommer ni igång snabbt och bolaget anpassas helt efter era önskemål.

När du köper ett lagerbolag ingår alltid:

  • Registrering av F-skatt (Skatte- och avgiftsanmälan).
  • Kontroller, granskningar, omskrivningar, bevakning.
  • Kompanjonsavtal Läs mer >>
  • Domänregistrering, inkl första årsavgiften. *
  • Konsultation och dokumentation.

Beställ Kontakta oss

Kompanjonsavtal för bra samarbete

När man startar bolag tillsammans rekommenderar vi att man samtidigt gör ett kompanjonsavtal som reglerar delägarnas förhållande sinsemellan. Exempelvis vem som ska täcka eventuella förluster och vad som händer om någon av ägarna blir sjuk.

Kompanjonsavtalet skriver man lämpligast direkt i starten. I de fall man blir oense i framtiden kan det annars vara svårt att hitta en bra lösning.

Utträde

Utträde ska alltid godkännas av den andre bolagsmannen oavsett om bolaget är ett kommanditbolag eller ett handelsbolag.

Läs mer >>

Kontakta oss

Ring eller maila oss så kan vi berätta mer! Vi finns centralt i Stockholm, Malmö och Falun och vi har öppet alla vardagar 08.00-16.30.

Falun (HK) 023 – 79 23 00 Stockholm 08 – 23 41 15 Malmö 040 – 720 20 E-post: info@standardbolag.se

Kontakta oss >>

Svenska Standardbolag AB har sedan 1954 varit i det svenska näringslivets tjänst. Mest kända är våra lagerbolag AB Grundstenen och vår snabba och enkla avveckling av aktiebolag. Andra bolagsärenden vi dagligen jobbar med är bland annat fusioner, ökning och minskning av aktiekapital, ändring av företagsnamn, varumärken och registrering av domännamn.

Ledande inom bolagsfrågor och lagerbolag

Med vår kompetens och erfarenhet kan du känna dig trygg!

Denna webbplats använder kakor/cookies för att ge dig som besökare optimerad funktionalitet och bättre användarupplevelse samt för att vi ska kunna analysera trafiken på våra webbsidor.

Läs vår Integritetspolicy >>