Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Att sälja ett aktiebolag eller dess rörelse


 

Någon gång kan du som är företagare eller aktieägare behöva ta ställning till om verksamheten ska fortsätta, och i så fall på vilket sätt. Kanske är det fråga om en lönsam rörelse som många visat intresse för och du ser att det i förhållande till din livssituation kan vara läge att låta någon annan ta över.

I ett sådant fall kan det vara bra att planera för försäljningen så att de som är intresserade tydligt kan se vad det är de får vid ett köp. I en sådan planering kan det ingå att göra noggranna förteckningar över de leverantörer, kunder och avtal som bolaget har. Ålder och skick på eventuella fastigheter och maskiner, hur de har underhållits, eventuella förbättringar och vilken service de har fått. Den tilltänkta köparen har då fått ett tydligt underlag och att det är ordning och reda med företaget.

Ta över rörelsen och företagsnamnet

Oftast är köparen intresserad av rörelsen och företagsnamnet (som kan innehålla stort goodwill-värde), men inte att överta ”kostymen”, dvs aktiebolaget som sådant. Anledningen är att det förekommit att det för aktiebolag efter försäljning framkommit skulder, t ex för skatt, eller skadeståndskrav, som vid försäljningen varit okända. Eftersom sådant följer bolaget oavsett ny ägare, vill en köpare vanligen inte ta på sig sådan risk.

Lösningen blir en s k inkråmsöverlåtelse, d v s att köparen övertar aktiebolagets alla tillgångar och skulder och lägger in rörelsen i ett nytt aktiebolag, som samtidigt övertar det gamla bolagets namn. Säljaren gör sig sedan av med sitt aktiebolag genom antingen likvidation eller snabbavveckling.

Läs mer om snabbavveckling >> Läs mer om likvidation >>

Frågor? Kontakta oss

Vi arbetar dagligen med likvidation och snabbavveckling. Processen för likvidation tar normalt 7 – 8 månader och ägaren kan ta ut sina pengar först i slutskedet av likvidationen. Vid snabbavveckling får säljaren omedelbart betalt och överlåter avvecklingen av bolaget till oss.

Falun (HK) 023 – 79 23 00
Stockholm 08 – 23 41 15
Malmö 040 – 720 20

E-post: info@standardbolag.se

Våra kontor >>

Svenska Standardbolag AB har sedan 1954 varit i det svenska näringslivets tjänst. Mest kända är våra lagerbolag AB Grundstenen och vår snabba och enkla avveckling av aktiebolag. Andra bolagsärenden vi dagligen jobbar med är bland annat fusioner, ökning och minskning av aktiekapital, ändring av företagsnamn, varumärken och registrering av domännamn.

Ledande inom bolagsfrågor och lagerbolag

Med vår kompetens och erfarenhet kan du känna dig trygg!

Denna webbplats använder kakor/cookies för att ge dig som besökare optimerad funktionalitet och bättre användarupplevelse samt för att vi ska kunna analysera trafiken på våra webbsidor.

Läs vår Integritetspolicy >>