Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Dags att sälja ditt aktiebolag eller dess rörelse?


Någon gång kan du som är företagare eller aktieägare behöva ta ställning till om verksamheten ska fortsätta eller ej. Om det är en lönsam rörelse som andra visat intresse för och du känner att det är läge att låta någon annan ta över kan det vara bra att börja planera för en försäljning.

I en sådan planering kan det ingå att göra noggranna förteckningar över de leverantörer, kunder och avtal som bolaget har. Det kan också vara en god idé att se över ålder och skick på eventuella fastigheter och maskiner, hur de har underhållits, eventuella förbättringar och vilken service de har fått. Den tilltänkta köparen får ett tydligt underlag inför försäljningen och ett kvitto på att det är ordning och reda på företaget.

Köparen tar över rörelsen och företagsnamnet

Ganska ofta är köparen intresserad av rörelsen och företagsnamnet (som kan innehålla stort goodwill-värde), men inte att överta ”kostymen”, dvs aktiebolaget som sådant. Anledningen kan vara att det efter försäljning framkommer skulder, till exempel för skatt eller skadeståndskrav, som är okända vid tidpunkten för försäljningen. Eftersom sådant följer bolaget oavsett ny ägare, vill en köpare vanligen inte ta på sig den risken.

Inkråmsöverlåtelse till nytt aktiebolag

Lösningen blir en så kallad inkråmsöverlåtelse, vilket innebär att köparen övertar aktiebolagets alla tillgångar och skulder och lägger in rörelsen i ett nytt aktiebolag, som samtidigt övertar det gamla bolagets namn. När affären med den nya köparen är klar finns endast aktiebolaget kvar med sin kassa. Säljaren kan då enkelt avveckla bolaget med en snabbavveckling, se nedan. 

Avveckla säljarens aktiebolag

Med vår snabbavveckling avvecklar vi ditt bolag snabbt och smidigt. Vi köper bolaget av dig och avvecklar det i vår regi - Du får betalt omgående.

Frågor? Kontakta oss

Har du en bolagsfråga så har vi mest troligt svaret. Vi har öppet alla vardagar 08.00-16.30 och du hittar oss centralt i Falun (HK), Stockholm och Malmö.

Ring, maila eller chatta gärna med oss för mer information om våra bolagstjänster!

Falun (HK) 023 79 23 00
Stockholm 08 23 41 15
Malmö 040 720 20

E-post: info@standardbolag.se

Svenska Standardbolag AB har sedan 1954 varit i det svenska näringslivets tjänst. Mest kända är våra lagerbolag AB Grundstenen och vår snabba och enkla avveckling av aktiebolag. Andra bolagsärenden vi dagligen jobbar med är bland annat fusioner, ökning och minskning av aktiekapital, ändring av företagsnamn, varumärken och registrering av domännamn.

Ledande inom bolagsfrågor och lagerbolag

Med vår kompetens och erfarenhet kan du känna dig trygg!