Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Aktiebolag eller enskild firma – vilket är bäst?


Från januari 2020 blev det möjligt att starta företag med lägsta aktiekapital 25 000 kr och aktiebolag sedan en längre tid inte heller krav på att ha revisor. Antal aktiebolag som startas har ökat dramatiskt och aktiebolag är idag för många ett självklart val när man ska starta företag.

De flesta väljer att starta företag som enskild firma, både inom industrin och andra sektorer. Därefter kommer aktiebolag som företagsform för nystartade bolag. Resterande företag startades som handels- eller kommanditbolag.

De är oftast bäst för en företagare att starta aktiebolag men det finns både fördelar och nackdelar med aktiebolag respektive enskild firma.

Aktiebolag

  • Aktiebolaget är en egen juridisk person vilket gör det lättare, jämfört med enskild firma, att skilja på företagets ekonom och den privata ekonomin.
  • Om man inte åtar sig personligt ansvar genom borgensåtaganden för lån eller exempelvis missar skatteinbetalningar (eller andra skyldigheter som företaget har) riskerar man som regel enbart insatt aktiekapital och inte andra personliga egendomar såsom den egna villan eller bilen etc.
  • En annan fördel är att vissa kunder och leverantörer (t ex kommun, landsting, staten) kan kräva att du har ett aktiebolag.
  • Ett aktiebolags namn har skydd i hela Sverige. Enskilda firmans namn har endast skydd i länet.
  • Vinstuttag ur rörelsen i ett aktiebolag kan göras till lägre skatt än för enskild firma med exempelvis schablonbelopp för aktieutdelning.

Enskild firma

  • Någon registrering av startkapital krävs inte. Att starta enskild firma i liten skala kan vara ett bra sätt att pröva om verksamheten kan utvecklas på ett bra sätt innan man beslutar sig för att ombilda firman till aktiebolag.
  • Om man hittat ett bra namn kan man, till skillnad från aktiebolag, få det registrerat trots att det i ett annat län finns företag med liknande namn. Firmans namn har dock endast skydd i länet.
  • Om du senare ska ombilda den enskilda firman till ett aktiebolag rekommenderar vi alltid att man gör en analys av eventuella skatte- och andra ekonomiska konsekvenser, för att fatta rätt beslut i processen  att byta företagsform till aktiebolag.
  • Ibland finns det fördelar med att verksamheten organiseras både som aktiebolag och som enskild firma. Funderar man över vilket som är bäst för sin verksamhet är det lämpligt att diskutera detta med en revisor eller redovisningskonsult. 

Frågor?

Ring eller maila oss så kan vi berätta mer! Vi finns centralt i Stockholm, Malmö och Falun och vi har öppet alla vardagar 08.00-16.30.

Våra kontor:

Falun (HK) 023 – 79 23 00
Stockholm 08 – 23 41 15
Malmö 040 – 720 20
E-post: info@standardbolag.se

Svenska Standardbolag AB har sedan 1954 varit i det svenska näringslivets tjänst. Mest kända är våra lagerbolag AB Grundstenen och vår snabba och enkla avveckling av aktiebolag. Andra bolagsärenden vi dagligen jobbar med är bland annat fusioner, ökning och minskning av aktiekapital, ändring av företagsnamn, varumärken och registrering av domännamn.

Ledande inom bolagsfrågor och lagerbolag

Med vår kompetens och erfarenhet kan du känna dig trygg!