Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Kontrollera din leverantör


Kontrollera leverantören av bolagstjänsten när du ska starta eller avveckla bolag

Det finns aktörer på bolagsmarknaden som marknadsför snabbavveckling av aktiebolag till mycket låga priser i syftet att köpa aktiebolag för att sedan sälja dem vidare. 

Svenska Standardbolag säljer inte några avvecklingsbolag vidare. Vi förvaltar bolagen tills avvecklingen är fullföljd, genom fusion eller likvidation. Med oss kan du känna dig trygg med att ditt bolag och ägarnas befogenheter och skyldigheter gentemot Skatteverket (m fl) hanteras på rätt sätt.

Ska du starta bolag rekommenderar vi att du väljer den säkra vägen och startar ditt bolag med ett nytt aktiebolag. Våra lagerbolag, AB Grundstenen, har färdigt organisationsnummer så att du kan komma igång omgående och vi garanterar att de är helt nya och aldrig bedrivit någon verksamhet tidigare. 

Var vaksam när du ska avveckla ditt aktiebolag - kontrollera din köpare


Det är viktigt att aktören som genomför snabbavvecklingen av ditt bolag är ekonomiskt stabil eftersom den ska ta ansvar och sköta bolaget under tiden som det avvecklas. Blir det något fel kan det komma att drabba dig eftersom du som säljare alltid är ytterst ansvarig för flera delar i avvecklingsprocessen, oavsett vad leverantören säger eller vad som är avtalat. Går leverantören i konkurs är risken stor att det drabbar dig som tidigare ägare av bolaget.

Med oss kan du känna dig trygg med att allt går korrekt till. Vi har varit ledande inom avveckling, lagerbolag och andra bolagsfrågor sedan 1954 och har genom åren närmare en halv miljon nöjda kunder. 

Viktig information från Bolagsverket - skydda dig mot bedragare


Bolagsverket informerar om varningssignaler och hur du kan skydda dig mot bedragare  när du ska sälja ditt bolag för avveckling.

Förhindra bolagskapning med bevakning hos Svensk Faktakontroll


Som företagare behöver du rätt fakta tillhands för att kunna bedöma risker och fördelar för att fatta rätt beslut i ditt företagande. När du köper ett lagerbolag hos oss får du kostnadsfri tillgång till Svensk Faktakontrolls webbaserade affärsinformationstjänst under 6 månader. Tjänsten kommer därefter att avslutas om inget annat avtalas.

Utöver all information finns en bra bevakningstjänst som kan förhindra bolagskapning. Du lägger in bevakning på ditt eget bolag vilket innebär att om något ändras i bolaget, exempelvis adress, firmatecknare, styrelseledamot etc får du ett mail om ändringen från Svensk Faktakontroll.

Starta bolag men har inte bråttom?


Om du ska starta bolag men inte har bråttom att komma igång med verksamheten kan en nybildning av aktiebolag vara ett alternativ. Bolaget blir då en egen juridisk person och tilldelas ett organisationsnummer efter det att registreringen hos Bolagsverket är klar.

Man ska dock vara medveten om att det kan ta lite tid innan bolaget blir registrerat och får ett eget organisationsnummer beroende på Bolagsverkets handläggningstid.

Vad är ett aktiebolag med historik?


I de flesta fall är ett historikbolag ett aktiebolag som en tidigare ägare sålt till en aktör med avsikten att avveckla bolaget med en snabbavveckling. Leverantören av snabbavvecklingen byter bolagets namn, adress, och styrelse och tömmer kassan. Affärsrelationerna avslutas men bolaget behåller bankkonto och bolagets F-skattregistrering hos Skatteverket. Därefter saluförs bolaget som ett historikbolag eller ”bolag med historik, bankkonto och F-skatt”.

Information fr Bolagsverket >>

Varför vill man köpa ett historikbolag?


Köpare av ett historikbolag vill ha en flygande start och av olika skäl slippa ansöka om F-skatt och bankkonto. Det kan också vara så att det köpta bolaget har en hög rating hos UC och andra kreditupplysningsföretag, vilket kan underlätta att få kredit hos leverantörer.

Tillgång till ett aktiebolag med bankkonto  

Personer med dålig betalningshistorik, exempelvis tidigare konkurser och/eller betalningsanmärkningar, har ofta svårt att få bankkonto och F-skattsedel. För dessa kan historikbolag vara enda vägen till eget fungerande bolag. Det finns statistik som visar att historikbolag oftare än andra bolag även hamnar i betalningsproblem.

Risker med historikbolag?


Aktiebolag med historik har alltså med stor sannolikhet tidigare inrymt en verksamhet med omsättning, kundåtaganden, leverantörsbetalningar, moms och skattebetalningar, aktieutdelningar, löneutbetalningar m.m.

Aktiebolaget ansvar för tidigare affärsverksamhet som är kopplat till organisationsnumret och försvinner inte genom ny styrelse, adressändring och dylikt. När du köper ett historikbolag får du med dig bolagets historik som kan drabba bolaget i form av krav från tidigare kunder, garantier som ska uppfyllas, obetalda skatter eller avgifter etc.

Granska historiken noga


Det är av yttersta vikt att du som ny ägare till bolaget som tidigare har bedrivit verksamhet gör en mycket noggrann genomgång av historiken. Om garantier ställs av säljaren är det viktigt att säljaren har förmåga att uppfylla dessa garantier.

LÄS MER: 

CREDMA (del av Företagsuniversitetet AB) 2019-10-28 >>
Artikel i Sydsvenskan 2018-10-14 >>

FAQ


Hitta svaren på de vanligaste frågorna:

Nej det finns inte lagerbolag som har färdig F-skatt och eget bankkonto.

Ett lagerbolag är per definition ett vilande bolag som aldrig har bedrivit någon verksamhet. Lagerbolaget är bildat i förväg så att en köpare snabbt kan få tillgång till ett organisationsnummer. För att ett bolag ska kunna öppna bankkonto och få F-skatt krävs att bolaget blir aktivt genom att påbörja verksamhet.

När du ska öppna bankkonto i ditt nya bolag väljer du den bank du avser använda och gör en ansökan om att öppna ett bankkonto. Många banker har idag digitala formulär som man hittar på respektive banks informationssidor om att bli företagskund.

När man gör sin ansökan om att bli företagskund kommer bankens ”Känn din kund”-frågor alltid att ingå. Banken ställer frågor för att skydda både dig och banken från att utnyttjas i penningtvättssyfte. Banken är även enligt svenska penningtvättslagen skyldiga att ha dokumenterad kännedom om sina kunder.

”Känn din kund”-frågorna berör exempelvis information om sysselsättning, arbetsgivare, syftet med din relation till banken, medborgarskap eller uppehållstillstånd, insättningar på ditt konto (varifrån pengarna i så fall kommer), hur ditt sparande har byggts upp, om du regelbundet har överföringar till eller från osv.

Mer information? Kontakta oss!

Vill du hellre ringa? 023 79 23 00

Genom att skicka in dina uppgifter samtycker du till vår Integritetspolicy

Ledande inom bolagsfrågor och lagerbolag

Med vår kompetens och erfarenhet kan du känna dig trygg!