Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Dotterbolag


Bilda dotterbolag med lagerbolag

Ur ett skattemässigt perspektiv kan det vara mer fördelaktigt att starta dotterbolag till ett existerande moderbolag, än ett nytt och fristående bolag.

Beställ enkelt online! Leverans inom 2 timmar när du beställer under kontorstid.

Vill du hellre ringa? 023 79 23 00

Varför ska man starta dotterbolag?


Riskminimering med dotterbolag

Frågan kan bli aktuell när en verksamhetsgren växer och får allt större betydelse i ett företag. Med expansion av en verksamhetsgren följer ökade möjligheter men även ökade risker. Händer något oförutsett kan det få konsekvenser som skadar övrig verksamhet i bolaget. Det kan då vara klokt att flytta verksamhetsgrenen till ett dotterbolag för att minimera riskerna.

Ett annat exempel är när man från början vet att en ny verksamhet är särskilt riskfylld. Då kan det vara lämpligt att redan från början lägga den nya verksamheten i ett separat bolag för att minimera eventuell risk i framtiden.

Fördelar med dotterbolag


Med ett dotterbolag kan en verksamhet bli mer självstyrande och få agera som ett eget bolag i förhållande till övriga verksamheter i en koncern.

  • Inför en försäljning av en verksamhetsdel i ett företag kan det vara en fördel att verksamheten först flyttas in i ett dotterbolag för att förenkla försäljningsprocessen.
  • Om en verksamhet ligger i ett dotterbolag blir det tydligare för eventuella investerare vad man kan satsa sina pengar i.
  • Det är ofta mer fördelaktigt ur ett skattemässigt perspektiv att starta ett dotterbolag än ett nytt fristående aktiebolag.

Dotterbolag ger möjlighet till koncernbidrag


Moderbolag och dotterbolag är två separata juridiska enheter men genom koncernbidrag kan man jämna ut resultaten mellan bolag inom samma koncern, ett sätt att kvitta en förlust i ett bolag mot vinsten i ett annat.

Möjligheten till koncernbidrag styrs av flera förutsättningar:

  • Kvalificerat koncernförhållande, helägt dotterbolag, att moderföretaget äger mer än 90 % av andelarna i dotterföretaget räknat i antalet aktier. 
  • För att ge eller ta emot koncernbidrag ett år måste moderbolaget äga dotterbolaget under hela det aktuella beskattningsåret.
  • Ett dotterföretag kan även dra nytta av moderföretagets aktiekapital.

 

Koncernredovisning upprättas i koncernens moderbolag
Moderbolaget i en koncern upprättar alltid en koncernredovisning som är en särskild årsredovisning utöver den vanliga årsredovisningen. 

FAQ - Dotterbolag


Hitta svaren på de vanligaste frågorna om dotterbolag:

Ett dotterbolag ägs, kontrolleras och styrs av ett moderbolag. Ett moderbolag med ett eller flera dotterbolag bildar en koncern.

Dotterbolag definieras i årsredovisningslagen.

Du köper ett färdigt aktiebolag, lagerbolaget Grundstenen, av oss för 25 000, 50 000 eller 100 000 kronor beroende vilket aktiekapital du väljer.

Vi tillämpar fast pris för vårt arbete och det innefattar arvode + moms samt registreringsavgifter som betalas med bolagets eget kapital. En del av arvodet och registreringsavgifterna är sen avdragsgilla vid bolagets deklaration.

Har du frågor om dotterbolag?
Kontakta oss!

Vill du hellre ringa? 023 79 23 00

Genom att skicka in dina uppgifter samtycker du till vår Integritetspolicy

Ledande inom bolagsfrågor och lagerbolag

Med vår kompetens och erfarenhet kan du känna dig trygg!

Denna webbplats använder kakor/cookies för att ge dig som besökare optimerad funktionalitet och bättre användarupplevelse samt för att vi ska kunna analysera trafiken på våra webbsidor.

Läs vår Integritetspolicy >>