Sök

VLedande inom bolagsfrågor och lagerbolag sedan 1954

Vad är bra att tänka på när du startar bolag?

Det finns en mängd viktiga ställningstaganden att fundera över i samband med start av ett bolag:

  • Är det bråttom att komma igång med verksamheten?
  • Hur många bolagsmän är inblandade?
  • Hur stora risker vill ägarna ta?
  • Ska alla ägare ta lika stora risker?
  • Ska bolagsnamnet även skyddas med en varumärkesregistrering?

Kontakta oss

Välj rätt företagsform när du startar bolag

De olika bolagsformerna har sina fördelar och nackdelar. Välj den typ av bolagsform som passar er verksamhet och ägarstruktur bäst.
Välj rätt företagsform

Starta snabbt och enkelt med lagerbolag

För dig som vill starta bolag och komma igång direkt är lagerbolag ett bra alternativ. Ett lagerbolag är ett färdigt bolag med organisationsnummer och namn. Väljer du att starta bolag med lagerbolaget kan du komma igång snabbt med ditt bolag.

Våra lagerbolag för aktiebolag heter AB Grundstenen. Vi har även lagerbolag för övriga bolagsformer som handelsbolag, kommanditbolag och enskild firma.
Läs mer

Ingen tidspress? Starta bolag med nybildning

En nybildning av ett bolag tar något längre tid då man behöver invänta registreringen av bolaget hos Bolagsverket och tilldelningen av organisationsnummer.
Läs mer

Ombilda från enskild firma till aktiebolag – Rullstenen

Det kan vara svårt att avgöra vilken företagsform som är mest fördelaktig. Om du funderar på att byta företagsform till ett aktiebolag påverka det verksamheten och dig som ägare ekonomiskt. Vi hjälper till med en bedömning om det är lämpligt för din enskilda firma att ombildas till aktiebolag. Maila oss aktuell balans- och resultaträkning för den enskilda firman, deklarationsbilagan NE och N6 från senaste deklarationen samt uppgifter om eventuell periodiseringsform. Om det visar sig att övergången ska ske drar vi av kostnaden för bedömningen i själva tjänsten som vi kallar Rullstenen.
Läs mer

Bolagets namn, behöver det skyddas?

Bolagets namn har ett skydd genom att namnet finns registrerat i Bolagsverkets namnregister. Ett starkare skydd kan uppnås genom att man registrera ett kännetecken både som företagsnamn och varumärke. Det medför en kombinationseffekt som ger ett mycket bättre skydd.
Läs mer

Att registrera ett särskilt företagsnamn (fd bifirma) är ett bra alternativ om en del av verksamheten bedrivas under ett annat namn. Genom detta kan namnet skyddas.
Läs mer

Viktigt att tänka på som ägare i bolaget

När man investerar kapital och sin egen tid och arbete som delägare i ett aktiebolag och kanske samtidigt deltar i verksamheten som styrelseledamot eller anställd är det naturligt att fundera över hur man skyddar sina intressen i aktiebolaget. Om man är fler än en ägare och speciellt vid 50/50 är det viktigt att redan vid starten upprätta ett aktieägaravtal. Detta för att undvika risken för onödiga konflikter.
Läs mer

Aktiekapital

Från och med 1 januari 2020 är lägsta tillåtna aktiekapitalet 25 000 kronor.  Man ska dock alltid se till att aktiebolaget i alla situationer har en ställning och likviditet som möjliggör fullgörandet av de förpliktelser bolaget har gentemot kunder, leverantörer, finansiärer, banker och myndigheter. Bolagets styrelse är enligt aktiebolagslagen skyldig att registerföra (d v s aktiebok) alla aktieägare och deras aktieinnehav.
Läs mer

Vilket räkenskapsår ska jag välja när jag startar företag?

Att fundera på innan du väljer.

  • När inträffar högsäsong? Då vill man undvika att behöva genomföra inventeringar p g a nära förestående bokslut.
  • Behöver bolaget ett förlängt första räkenskapsår? Kostnader kommer ofta snabbt, men intäkter kan komma betydligt senare.
  • Ingår bolaget i en koncern? Då är det regel att alla bolagen i koncernen ska ha samma räkenskapsår.

Första räkenskapsåret kan vara förkortat eller förlängt till maximalt 18 månader. Dom flesta företag har bokslutsdatum är 31/12, 30/4, 30/6 eller 31/8. Man kan även välja att ha bokslut den sista dagen i vilken som helst av årets tolv månaderna. Våra lagerbolag har dom vanligaste räkenskapsåren 31/12, 30/4, 30/6 eller 31/8, önskar man ett annat så ordnar vi det.
Läs mer

Bolaget styrelse och företrädare

Det vanligaste är en privat ägare i ett aktiebolag med minsta möjliga styrelse vilket är en ordinarie styrelseledamot med en styrelsesuppleant.
Läs mer

Revisor eller inte?

Dom flesta bolag startas utan revisor men bolagets verksamhet och omfattning bör styra behovet av revisor.
Läs mer

Våra lagerbolag:

Beställ

Information om pris

För aktuell prisuppgift på våra bolag, skicka iväg en prisförfrågan så återkommer vi till Dig, alternativt kontakta något av våra kontor eller se vår prisinformation.

Följ oss på sociala medier

 


blank

FALUN

Tel. 023 79 23 00
info@standardbolag.se

STOCKHOLM

GÖTEBORG

Kontoret är f n obemannat
goteborg@standardbolag.se

MALMÖ

Tel. 040 720 20
malmo@standardbolag.se

Svenska Standardbolag AB är marknadsledande inom Bolagsfrågor och Lagerbolag.

Vi har sedan 1954 bistått svenskt näringsliv med bolagstjänster såsom att bilda och starta aktiebolag, avveckla bolag, fusionsplaner etc vid mer än 400 000 tillfällen.

Copyright © 2022, Svenska Standardbolag AB (org.nr. 556059­-8434)PresskontaktAnsvarig utgivare Disclaimer Integritetspolicy