Hur sänker man aktiekapitalet och återbetalar till ägarna?

Gränsen för lägsta aktiekapital har sänkts till 25 000 kr vilket innebär att och det också gäller för befintliga bolag. Dessa kan sänka aktiekapitalet och göra återbetalning till ägarna genom indragning av aktier. Dock är skatteregeln komplicerad för ägaren.

Enkelt uttryckt: Om bolagets värde är högre än aktiekapitalet före sänkningen så blir det skatt hos ägaren för del av återbetalningen.

Längre förklaring: När man får återbetalningen så ska den beskattas som utdelning. Man får dock dra av del av sitt anskaffningsvärde för aktierna. Om bolagets värde är 200 000 kr och man gör en sänkning av aktiekapitalet (med återbetalning) från 50 000 kr till 25 000 kr så är värdet därefter 175 000 kr. Värdet har alltså minskat med 12,5 %. Man får då dra av 12,5 % av sitt anskaffningsvärde mot återbetalningen. Exempel:  Anskaffningsvärde för aktierna är 50 000 kr. Avdrag får då göras med 12,5 % av 50 000 kr = 6 250 kr. Återbetalning 25 000 kr minus avdrag 6 250 kr = 18 750 kr som beskattas som utdelning.

Nedsättningen påverkar också sparat gränsbelopp eftersom det ska fördelas per aktie. Om man drar in hälften av aktierna så förbrukas också hälften av det sparade gränsbeloppet.

Om man gör nedsättning av aktiekapitalet med återbetalning men utan indragning av aktier beskattas återbetalningen som utdelning men utan att anskaffningsvärdet påverkas. Sparade utdelningen påverkas bara med det återbetalda beloppet.

Har du en bolagsfråga? Kontakta oss!

Vill du hellre ringa? 023 - 79 23 00

Genom att skicka in dina uppgifter samtycker du till vår Integritetspolicy

Ledande inom bolagsfrågor och lagerbolag

Med vår kompetens och erfarenhet kan du känna dig trygg!

Denna webbplats använder kakor/cookies för att ge dig som besökare optimerad funktionalitet och bättre användarupplevelse samt för att vi ska kunna analysera trafiken på våra webbsidor.

Läs vår Integritetspolicy >>