Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Välj rätt företagsnamn


Ditt företagsnamn skapar ofta det första intrycket av din verksamhet, både hos dina möjliga kunder och hos dina samarbetspartner. Därför är det viktigt att välja namnet med omsorg.

Att tänka på:

  • Välj ett namn som känns professionellt och personligt, och som du tror håller i längden.
  • Det är bra om namnet är intresseväckande och samtidigt förmedlar vad ditt företag sysslar med.
  • Ett kortare namn är ofta enklare att komma ihåg.
  • Undvik namn som är svåra att uttala eller har krånglig stavning.
  • Välj gärna ett namn som skulle fungera internationellt – du kanske vill bredda ditt erbjudande och hitta nya marknader längre fram i tiden.
  • Namnet får inte förknippas med något annat företag, oavsett om det företaget har en verksamhet som liknar din eller inte.

Vill du skydda flera företagsnamn i ditt bolag?

Med Särskilt företagsnamn, vilket tidigare hade benämningen bifirma, avses ett undernamn som exempelvis kan användas på en viss del av bolagets verksamhet men som går under samma organisationsnummer.

  • Särskilt företagsnamn kan användas för att parkera ett namn så att det finns reserverat för att exempelvis bli namnet på ett framtida företag.
  • Ett bolag kan registrera flera Särskilda företagsnamn.
  • Särskilt företagsnamn har lika starkt känneteckensskydd som företagets ”huvudnamn”.

Registrera varumärke för ännu starkare skydd

Bolagets namn har ett skydd genom att namnet finns registrerat i Bolagsverkets namnregister men ett ännu starkare skydd kan uppnås genom att man registrera ett kännetecken både som företagsnamn och varumärke. Det medför en kombinationseffekt som ger ett mer heltäckande skydd.

Kontakta oss

Ring, maila eller chatta gärna med oss så hjälper vi dig med just ditt ärende! Vi har öppet alla vardagar 08-16.30 och du hittar oss centralt i Falun (HK), Stockholm och Malmö.

Falun (HK) 023 79 23 00
Stockholm 08 23 41 15
Malmö 040 720 20

E-post: info@standardbolag.se

Svenska Standardbolag AB har sedan 1954 varit i det svenska näringslivets tjänst. Mest kända är våra lagerbolag AB Grundstenen och vår snabba och enkla avveckling av aktiebolag. Andra bolagsärenden vi dagligen jobbar med är bland annat fusioner, ökning och minskning av aktiekapital, ändring av företagsnamn, varumärken och registrering av domännamn.

Ledande inom bolagsfrågor och lagerbolag

Med vår kompetens och erfarenhet kan du känna dig trygg!