Enskild firma eller aktiebolag?


 

Många väljer att starta sitt företag med en enskild firma. I takt med att verksamheten växer finns flera skäl till byte av företagsform. Det kan till exempel vara att verksamheten innebär större risker än vad den gjorde initialt eller om man har anställda.

 

Skattemässiga fördelar med aktiebolag

 

Det finns skattemässiga fördelar med aktiebolag. Om överskottet efter egenavgifter i enskilda firman är högre än ca 600 000 kr betalar man statlig skatt på 20 % på det överstigande beloppet. Marginaleffekten av egenavgifter och skatt blir då 63 % (kommunal skatt 32 %).

 

Om man har aktiebolag och tar ut lön på 600 000 kr så är skatten densamma som i enskild firma. Arbetsgivaravgiften (eg. egenavgiften) i enskild firma är dock lägre pga något lägre procentsats och en nedsättning med 15 000 kr som man får göra.

 

Vad blir skatt och avgifter för enskild firma respektive aktiebolag med en ytterligare vinst på 200 000 kr?

 

  • I enskild firma blir skatt och egenavgifter ca 125 000 kr, dvs ca 75 000 kvar.
  • I aktiebolaget blir skatt i bolaget och på utdelningen ca 73 000 kr, dvs 127 000 kvar.

 

Alltså en skillnad på ca 52 000 kr!

 

Många fördelar med aktiebolag

 

  • Med ett aktiebolag har du ett begränsat ekonomiskt ansvar till skillnad från exempelvis enskild firma där verksamheten medför att du vid ogynnsamma omständigheter personligen riskerar allt vad du äger och har.
  • Som ägare av ett aktiebolag riskerar du enbart de pengar du har satsat i bolaget.
  • Skillnaden mellan egna och företagets pengar tydliggörs och blir lättare att hålla isär.
  • Du personligen kan till exempel inte få en betalningsanmärkning om bolaget inte betalar sina räkningar i tid. Du kan dock bli personligt ansvarig exempelvis om bolaget inte betalar sina skatter, eller om du låtit bli att fullfölja dina förpliktelser som styrelseledamot i bolaget.
  • Aktiebolaget som företagsform anses av många ha högre status och kan därmed ge dig en marknadsfördel.
  • Om man ska ha anställda är aktiebolag att rekommendera eftersom enskild firma med anställda för med sig att man väsentligt utökar sitt privata risktagande.
  • Om företaget ska överlåtas är det enklare om man har aktiebolag.

 

Ombilda enskild firma till aktiebolag

 

Om verksamheten i din enskilda firma fått sådan omfattning att det är dags att ombilda firman till ett aktiebolag kan vi hjälpa dig. Läs mer >>

 

Prisförfrågan

 

Kontakta oss

 

Kontakta oss för mer information om våra bolagstjänster!
Våra kontor >>

 

Falun (HK) 023 – 79 23 00
Stockholm 08 – 23 41 15
Malmö 040 – 720 20
E-post: info@standardbolag.se

 

Svenska Standardbolag AB har sedan 1954 varit i det svenska näringslivets tjänst. Mest kända är våra lagerbolag AB Grundstenen och vår snabba och enkla avveckling av aktiebolag. Andra bolagsärenden vi dagligen jobbar med är bland annat fusioner, ökning och minskning av aktiekapital, ändring av företagsnamn, varumärken och registrering av domännamn.

Ledande inom bolagsfrågor och lagerbolag

Med vår kompetens och erfarenhet kan du känna dig trygg!

Denna webbplats använder kakor/cookies för att ge dig som besökare optimerad funktionalitet och bättre användarupplevelse samt för att vi ska kunna analysera trafiken på våra webbsidor.

Läs vår Integritetspolicy >>