Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Är aktiebolag ett bättre alternativ?


Att starta sin verksamhet med en enskild firma är idag vanligt. Hittills i år har 11 810 nya enskilda firmor registrerats och 2018 fanns det lite mer än 300 000 enskilda firmor registrerade i Sverige totalt.

När verksamheten upparbetat ett överskott kan det finnas ett bättre alternativ än en enskild firma. Då kan det finnas flera fördelar med att överlåta verksamheten till ett aktiebolag.

Fördelar med aktiebolag

  • Bolaget är en separat juridisk person vilket ger ett skydd för dig som privatperson och är en klar skiljelinje mellan företaget och dig som ägare.
  • Med aktiebolag finns möjligheten till lågbeskattad aktieutdelning. Vinstuttag kan tas ur företaget till lägre skatt än i en enskild firma.
  • Vid kontakt med kunder, leverantörer, banker och myndigheter ses aktiebolag som en säkrare affärspartner.
  • Aktiebolag är bra om man har anställd personal.
  • Aktiebolag har bra namnskydd i hela Sverige.
  • I aktiebolag finns fler möjlighet till löneförmåner, som friskvårdspeng och minnesgåvor.

I normalfallet riskerar en aktieägare enbart det insatta aktiekapital i ett aktiebolag. Det finns dock undantag som skatter eller om aktieägare personligen tecknat borgensåtaganden för bolaget för ex. lån eller andra skyldigheter som aktiebolaget har. Aktieägarna har insyn i bolaget och har rätt att delta och besluta i bolagets angelägenheter vid bolagsstämman.

Har du en enskild firma idag kan vi hjälpa dig att få svar på frågan om aktiebolag är ett bättre alternativ för dig?

I vår tjänst Rullstenen gör vi alltid en analys av eventuella skattefördelar för dig samt andra ekonomiska konsekvenser innan processen med att överlåta verksamheten till ett aktiebolag startar. Vi hjälper även till med all formalia som krävs, bland annat köpeavtal avseende överlåtelsen, checklista, avregistrering och nyregistrering för F-skatt och moms m m.

Prisförfrågan

Kontakta oss

Falun (HK) 023 – 79 23 00
Stockholm 08 – 23 41 15
Malmö 040 – 720 20

E-post: info@standardbolag.se

Våra kontor >>

Läs mer

Ombilda till aktiebolag: Rullstenen >>

Vad är Rullstenen >>

Vilken företagsform ska jag välja >>

AB Grundstenen >>

Svenska Standardbolag AB har sedan 1954 varit i det svenska näringslivets tjänst. Mest kända är våra lagerbolag AB Grundstenen och vår snabba och enkla avveckling av aktiebolag. Andra bolagsärenden vi dagligen jobbar med är bland annat fusioner, ökning och minskning av aktiekapital, ändring av företagsnamn, varumärken och registrering av domännamn.

Ledande inom bolagsfrågor och lagerbolag

Med vår kompetens och erfarenhet kan du känna dig trygg!

Denna webbplats använder kakor/cookies för att ge dig som besökare optimerad funktionalitet och bättre användarupplevelse samt för att vi ska kunna analysera trafiken på våra webbsidor.

Läs vår Integritetspolicy >>