Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Ska du ta in nya ägare i ditt bolag genom exempelvis nyemission eller aktieöverlåtelse?


Då kan det vara aktuellt att reglera aktiernas rättigheter genom att ha olika aktieslag.

A- och B-aktier

Den vanligaste skillnaden mellan A- och B-aktier är att A-aktierna har högre röstvärde än B-aktierna. Därigenom kan exempelvis en grundare vara den som bestämmer utan att vara majoritetsägare. Det går att ha hur många aktieserier som helst, t ex A-, B-, C-, D- o s v.

Stam- och preferensaktier

Ibland ger ett aktiebolag ut preferensaktier för att attrahera nya investerare, och därmed nytt kapital, till bolaget. Som regel benämns då de tidigare aktierna, grundarnas aktier, som stamaktier. Preferensaktier ger företrädesrätt till viss utdelning innan stamaktierna får någon utdelning.

Kombinationer

Det förekommer olika kombinationer såsom Stam A-aktier och Preferens B-aktier, vanligen då skillnad i såväl rätt till utdelning som i röstvärde.

Kontakta oss

Reglering av aktiernas rättigheter görs i bolagsordningen. Vi kan hjälpa dig med formalian kring detta! Ring, maila eller chatta gärna med oss, vi har öppet alla vardagar 08-16.30.

Falun (HK) 023 79 23 00
Stockholm 08 23 41 15
Malmö 040 720 20

E-post: info@standardbolag.se

Svenska Standardbolag AB har sedan 1954 varit i det svenska näringslivets tjänst. Mest kända är våra lagerbolag AB Grundstenen och vår snabba och enkla avveckling av aktiebolag. Andra bolagsärenden vi dagligen jobbar med är bland annat fusioner, ökning och minskning av aktiekapital, ändring av företagsnamn, varumärken och registrering av domännamn.

Ledande inom bolagsfrågor och lagerbolag

Med vår kompetens och erfarenhet kan du känna dig trygg!