Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Från enskild firma till aktiebolag


Många som startar enskild firma gör det för att prova en affärsidé i liten skala. Om affärsidén visar sig vara hållbar och verksamheten börjar ta fart, eller man helt enkelt vill utöka verksamheten och involvera fler ägare, kan det vara lämpligt att flytta över verksamheten till ett aktiebolag där risken är begränsad till insatt aktiekapital. 

Att tänka på när du ombildar till aktiebolag

Det finns flera fördelar med att byta företagsform till aktiebolag. Dina skattekostnader kan exempelvis sänkas och du minskar risken för att bli personligt ansvarig för bolagets skulder.

Innan du beslutar dig för att ombilda till aktiebolag är det dock viktigt att kontrollera ekonomiska konsekvenser etc som kan uppstå för dig själv och ditt företag. Om du är osäker, kontakta oss så hjälper vi dig. Utifrån den information vi får av dig om din verksamhet kollar vi upp om det är något särskilt vi ser att du behöver tänka på.

Beslutar du dig för att ombilda till ett aktiebolag hjälper vi dig så att du får kontroll på alla delar i processen såsom överlåtelseavtal mellan enskilda firman och aktiebolaget, avregistrering och nyregistrering för F-skatt och moms, bokföringsinstruktioner, informationsbrev till leverantörer m m. 

Verksamheten i ny kostym

Att ombilda innebär egentligen att verksamheten drivs vidare i ett aktiebolag, d v s ”i ny kostym”, inte att den enskilda firman transformeras. Det tidigare företaget försvinner alltså inte automatiskt utan ska, om man inte vill ha det kvar, avregistreras eller likvideras.

Behöver du snabbt ett aktiebolag att överlåta verksamheten till är lagerbolaget AB Grundstenen en bra lösning. Köper du ett lagerbolag får du omgående tillgång till ett aktiebolag med färdigt organisationsnummer.

Flera fördelar med aktiebolag:

  • En mindre personlig risk eftersom aktiebolaget är en egen juridisk person och ansvarar för sina skulder. Som ägare riskerar du i första hand insatt kapital.
  • Skillnaden mellan dina egna och bolagets pengar tydliggörs och blir lättare att hålla isär.
  • En eller flera personer/bolag kan äga aktiebolaget. Med aktiebolag finns möjligheten att ta in nya delägare som kan möjliggöra tillgång till mer kapital och expansion i framtiden.
  • Aktiebolag har bra namnskydd i hela Sverige.
  • Bättre kreditvärdighet vid kontakter med kunder, leverantörer, banker och myndigheter. Aktiebolag som företagsform anses av många ha högre status och kan därmed ge dig en marknadsfördel.
  • Skattefördelar. Vinstuttag kan göras till lägre skatt än för annan företagsform, bland annat genom lågbeskattad aktieutdelning.

Kontakta oss

Vi har kontor i Stockholm, Malmö och Falun. Kontakta oss gärna så berättar vi om våra bolagstjänster!

Falun (HK) 023 79 23 00
Stockholm 08 23 41 15
Malmö 040 720 20

E-post: info@standardbolag.se

Svenska Standardbolag AB har sedan 1954 varit i det svenska näringslivets tjänst. Mest kända är våra lagerbolag AB Grundstenen och vår snabba och enkla avveckling av aktiebolag. Andra bolagsärenden vi dagligen jobbar med är bland annat fusioner, ökning och minskning av aktiekapital, ändring av företagsnamn, varumärken och registrering av domännamn.

Ledande inom bolagsfrågor och lagerbolag

Med vår kompetens och erfarenhet kan du känna dig trygg!