Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Behövs ett kompanjonsavtal?

De flesta funderar på att upprätta kompanjonsavtal men dröjer ofta med det eftersom det är så mycket annat att tänka på för att få igång bolagets verksamhet. Frågan om kompanjonsavtal skjuts därför på framtiden. När sedan en oväntad konflikt uppstår har man inget avtal att luta sig mot och handlingsförlamningen blir ett faktum. Det är vanligt att ägarna är gifta/sambo/vänner. Vår erfarenhet är att det inte minskar riskerna utan ibland tvärtom eftersom affekten då kan bli desto större över en konflikt som berör verksamheten.

Värdet av ett kompanjonsavtal ligger i att det ger stabilitet i förhållandet aktieägarna emellan och därmed en fast grund för bolagets verksamhet. Att upprätta ett kompanjonsavtal efter det att en konflikt uppstått är oftast ogörligt. Oväntade konflikter kan uppstå när som helst och många gånger då lösas med stöd av ett kompanjonsavtal om ett sådant finns.

Vår rekommendation är att lyfta fram frågan om kompanjonsavtal till en viktig fråga när man startar bolag tillsammans med en bolagspartner. Gör hellre ett enkelt kompanjonsavtal när ni startar företaget och som sedan förändras vid behov istället för att inte ha något avtal alls. Det avtal vi arbetat fram täcker vad som bör regleras, bl a vad som ska gälla avseende aktieöverlåtelse, samråd, konkurrensförbud, styrelserättigheter, lön, avtalstid och vad som ska ske vid dödsfall, utlösen av dödsbo, konkurs, tvist, etc.

Ett kompanjonsavtal bör som regel inte vara fastställt en gång för alla utan förändras vid behov i takt med bolagets förändring. Lämpligen ses det därför över med jämna mellanrum, t ex årligen inför årsstämmans fastställande av bokslutet.

Vi hjälper dig med ditt bolag


  • Starta med lagerbolag. Kom igång med ditt bolag direkt med AB Grundstenen.
  • Driva bolag. Vi hjälper dig med alla dina bolagsrättsärenden.
  • Avveckla aktiebolag. Avveckla aktiebolag snabbt med vår snabbavveckling Slutstenen.

Har du en bolagsfråga? Kontakta oss!

Vill du hellre ringa? 023 - 79 23 00

Genom att skicka in dina uppgifter samtycker du till vår Integritetspolicy

Ledande inom bolagsfrågor och lagerbolag

Med vår kompetens och erfarenhet kan du känna dig trygg!