Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Hur minskar man aktiekapitalet för att återbetala till ägarna?

Lägsta gräns för aktiekapital är 25 000 kr. Bolag med ett högre aktiekapital kan sänka detta och göra återbetalning till ägarna genom indragning av aktier. Dock är skatteregeln komplicerad för ägaren:

Enkelt uttryckt
Om bolagets värde är högre än aktiekapitalet före sänkningen så blir det skatt hos ägaren för del av återbetalningen.

Längre förklaring
När man får återbetalningen så ska den beskattas som utdelning. Man får dock dra av del av sitt anskaffningsvärde för aktierna. Om bolagets värde är 200 000 kr och man gör en sänkning av aktiekapitalet (med återbetalning) från 50 000 kr till 25 000 kr så är värdet därefter 175 000 kr. Värdet har alltså minskat med 12,5 %. Man får då dra av 12,5 % av sitt anskaffningsvärde mot återbetalningen. 

Exempel:  Anskaffningsvärde för aktierna är 50 000 kr. Avdrag får då göras med 12,5 % av 50 000 kr = 6 250 kr. Återbetalning 25 000 kr minus avdrag 6 250 kr = 18 750 kr som beskattas som utdelning.

Minskning av aktiekapitalet påverkar också sparat gränsbelopp eftersom det ska fördelas per aktie. Om man drar in hälften av aktierna så förbrukas också hälften av det sparade gränsbeloppet.

Om man gör en minskning av aktiekapitalet med återbetalning, men utan indragning av aktier, beskattas återbetalningen som utdelning men utan att anskaffningsvärdet påverkas. Sparade utdelningen påverkas bara med det återbetalda beloppet.

Vi hjälper dig med ditt bolag


  • Starta med lagerbolag. Kom igång med ditt bolag direkt med AB Grundstenen.
  • Driva bolag. Vi hjälper dig med alla dina bolagsrättsärenden.
  • Avveckla aktiebolag. Avveckla aktiebolag snabbt med vår snabbavveckling Slutstenen.

Har du en bolagsfråga? Kontakta oss!

Vill du hellre ringa? 023 - 79 23 00

Genom att skicka in dina uppgifter samtycker du till vår Integritetspolicy

Ledande inom bolagsfrågor och lagerbolag

Med vår kompetens och erfarenhet kan du känna dig trygg!