Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Varför starta kommanditbolag?


Säg att en vän frågar dig om du vill vara med och starta en verksamhet tillsammans med vännen. Affärsidén verkar bra och ni har funderat på aktiebolag men har idag inte möjlighet att få fram pengar till aktiekapitalet. Ni kommer fram till att den möjlighet som står till buds är att starta verksamheten som handelsbolag. Ni kommer båda att arbeta lika mycket för företaget men det är kompanjonen som sköter marknadsföring, bearbetar kunder och skriver kontrakt och därför av praktiska skäl ska ha rätt att ensam teckna firman.

Fördela risktagandet

Du vill gärna vara med men blir tveksam eftersom du vet att företagande innebär en del risker och att du kan mista allt du äger, även om ansvar för skada uppstått p g a ett misstag som enbart din kompanjon vållat. Din vän är förstående och säger att lösningen är att bilda den särskilda form av handelsbolag som benämns kommanditbolag.

Ni startar ett sådant där din risk begränsas till den insats du gör (t ex 100 kr) medan vännen tar all övrig risk. Du kommer då att i registreringsbeviset benämnas som kommanditdelägare (med begränsat ansvar) medan kompanjonen benämns som komplementär (med obegränsat ansvar).

Beställ Prisförfrågan

Vill du veta mer?

Om du vill beställa ett bolag eller kanske veta mer om skillnaden mellan handelsbolag och kommanditbolag, kontakta oss!

Falun (HK) 023 – 79 23 00
Stockholm 08 – 23 41 15
Malmö 040 – 720 20

E-post: info@standardbolag.se

Läs mer

Kommanditbolag >>
Beställ Kommanditbolag >>
FAQ: Vad är ett kommanditbolag >>

Svenska Standardbolag AB har sedan 1954 varit i det svenska näringslivets tjänst. Mest kända är våra lagerbolag AB Grundstenen och vår snabba och enkla avveckling av aktiebolag. Andra bolagsärenden vi dagligen jobbar med är bland annat fusioner, ökning och minskning av aktiekapital, ändring av företagsnamn, varumärken och registrering av domännamn.

Ledande inom bolagsfrågor och lagerbolag

Med vår kompetens och erfarenhet kan du känna dig trygg!