Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

När ska man anställa extern VD?


Den situation där frågan om extern VD uppstår handlar som regel om företag som växer, eller slutat att växa. För att motsvara efterfrågan från marknaden behöver ibland företaget någon som effektivt kan styra upp vad som behöver ske i verksamheten.

För den besjälade entreprenör som en gång startat företaget kan det vara svårt att inse behovet. Även bland börsbolag är det ofta just det som inträffat när bolaget ansökt om rekonstruktion hos Tingsrätten. Det kan därför vara klokt att anställa en lämplig person som extern VD som kan ge bolaget en injektion i form av friska idéer och engagemang. Men det är ett samspel, personen i fråga måste vara öppen för de synpunkter som ägare, styrelse och anställda kan ha.

Det gäller för företagaren att vara öppen för nya idéer, att lita på sin VD och redan i samband med anställningen formulera instruktioner där det framgår vilken roll VD respektive ägaren ska ha. Om något är oklart finns det risk för konflikter som istället för att hjälpa företaget försvårar verksamheten och gör att VD tappar sin motivation. Processen måste få ta sin tid och entreprenören och VD måste lära känna varandra innan anställning görs.

Vill man ha hjälp med att få tag i eller bedöma lämplig person kan man ta råd av en bra revisor eller av något erkänt headhunting-företag.

Läs-tips:

Kontakta oss

Ring, chatta eller besök gärna något av våra kontor om du har några frågor eller funderingar kring att driva bolag! Vi finns centralt i Stockholm, Malmö och Falun och vi har öppet alla vardagar 08.00 – 16.30.

Falun (HK) 023 79 23 00
Stockholm 08 23 41 15
Malmö 040 720 20

E-post: info@standardbolag.se

Svenska Standardbolag AB har sedan 1954 varit i det svenska näringslivets tjänst. Mest kända är våra lagerbolag AB Grundstenen och vår snabba och enkla avveckling av aktiebolag. Andra bolagsärenden vi dagligen jobbar med är bland annat fusioner, ökning och minskning av aktiekapital, ändring av företagsnamn, varumärken och registrering av domännamn.

Ledande inom bolagsfrågor och lagerbolag

Med vår kompetens och erfarenhet kan du känna dig trygg!