Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Fusion – när behov och förutsättningar förändras


 

Under ett företags livscykel sker många förändringar, både på grund av interna beslut och yttre omständigheter. Ibland uppstår då behovet av att minska ner antalet bolag man exempelvis har inom en koncern och det är då vanligt att två eller flera bolag ”slås ihop”, fusioneras, så att de blir till ett bolag.

 

Olika typer av fusion

 

En anledning till detta kan vara att ett av bolagen inom koncernen inte längre driver verksamhet och därför vill man slippa administrationen av det bolaget. Att fusionera bolaget kan då vara ett alternativ till att göra en likvidation. Det kan också vara så att man köpt aktierna i ett konkurrerande bolag och ser fördelar med att slå ihop bolagen. Fusion kan ske genom att ett dotterbolag går upp i ett moderbolag eller genom att ett moderbolag går upp i ett dotterbolag, så kallad omvänd fusion. Även bolag som är fristående ifrån varandra kan slås ihop.

 

Vanligaste formen av fusion är när ett helägt dotterbolag går upp i moderbolaget. Om verksamheten huvudsakligen bedrivs i dotterbolaget är det ofta till fördel om moderbolaget istället går upp i dotterbolaget.

 

Läs mer >>

 

Planera i god tid

 

Då fusionsprocessen tar ca 3 – 4 månader, inklusive kallelse på okända borgenärer, är det bra att planera fusionen i god tid. Önskas fusionen exempelvis bli klar innan årsskiftet är det god idé att påbörja processen redan i juli/augusti.

 

Prisförfrågan Beställ

 

Kontakta oss

 

Ring, maila eller chatta gärna med oss så hjälper vi er med just ert ärende! Vi har öppet alla vardagar 08-16.30 och du hittar oss centralt i Falun (HK), Stockholm och Malmö.

 

Falun (HK) 023 – 79 23 00
Stockholm 08 – 23 41 15
Malmö 040 – 720 20
E-post: info@standardbolag.se

 

Våra kontor >>

 


Svenska Standardbolag AB har sedan 1954 varit i det svenska näringslivets tjänst. Mest kända är våra lagerbolag AB Grundstenen och vår snabba och enkla avveckling av aktiebolag. Andra bolagsärenden vi dagligen jobbar med är bland annat fusioner, ökning och minskning av aktiekapital, ändring av företagsnamn, varumärken och registrering av domännamn.

Ledande inom bolagsfrågor och lagerbolag

Med vår kompetens och erfarenhet kan du känna dig trygg!

Denna webbplats använder kakor/cookies för att ge dig som besökare optimerad funktionalitet och bättre användarupplevelse samt för att vi ska kunna analysera trafiken på våra webbsidor.

Läs vår Integritetspolicy >>